De winkelstraat is vol, ik zie mensen met een boek op een bankje in een parkje. Bij de singel aan het water zit een tafel vol kinderen. Ze eten taart. Het is warm en zomers. Ik loop van station Gouda richting Doelenstraat.
Een paar maanden hiervoor. September.
Ik heb een opvouwbaar microfoontje meegenomen. Ik wil een podcast gaan maken en ondernemers interviewen. Werktitel is De Geboren Ondernemer.
Ik ben bij een netwerkontbijt van BNI Gouda als gast van Liane Baltus.
Liane heb ik al geïnterviewd. Ik vraag haar of ze de reismicrofoon wil doorgeven. Liane speelt de vraag terug. “Wie zou jij willen interviewen?”
Ik ga in gedachten terug naar de voorstelronde van de netwerkbijeenkomst. Bakker Don neemt het woord en zegt dat de R weer in de maand is. Het is dus tijd voor speculaas.
Specu-laars denk ik en er verschijnt een glim op mijn gezicht.
Juni.
Ik tel terug in maanden en realiseer me dat het er negen zijn. Negen maanden heeft mijn reismicrofoon in een la gelegen bij een banketbakker in Gouda.
Welke vragen ga ik stellen? Waar gaat deze podcast over? De Geboren Ondernemer?
Ik heb nog geen idee. Geen doel, geen doelgroep, maar ik ga beginnen.
Tingtong. Als ik op de mat stap gaat een belletje. Het voelt opeens weer alsof ik het been van mijn moeder vasthoud. Ik druk mijn neus tegen het glas van de toonbank. Het ruikt zoet.
Ze gaan Don Frederiks voor me halen. Don is eigenaar van bakkerij van Dijk in Gouda.
“Waar ben jij eigenlijk geboren,” vraag ik Don. “En hoe komt het dat je Frederiks heet en de bakkerij van Dijk?”
Terugluisterend naar ons gesprek denk ik dat het liefde is. Liefde voor zijn vak en voor zijn medewerkers.
En dat is niet het antwoord op de vraag: Moet je geboren zijn als bakker? Het is wel het antwoord op de vraag: Wat heb je nodig om vanuit je hart te kunnen ondernemen.
Luister maar naar Don.